Dogodki

So naše dlesni zdrave?

16. december 2016

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in dobrega počutja, za katerega mora preventivno skrbeti vsak posameznik. Zdrava dlesen je rožnate barve, ne boli in ne krvavi. Če dlesen pri umivanju zob ali grizenju trde hrane krvavi, postane bolj rdeča, boli in/ali oteče, pomeni, da je vneta. Vneta dlesen pa je rana v ustni votlini in predstavlja prost vstop bakterijam v naše telo.

Glavni vzrok vnetja dlesni so bakterije, ki se skupaj s svojimi izločki, hrano in slino lepijo na površine zob, robove dlesni in v medzobne prostore. Tvorijo tako imenovano zobno oblogo, ki bi jo morali natančno in redno odstranjevati z zob. Bakterije izločajo strupene snovi in s svojim škodljivim delovanjem povzročajo vnetje. Le z vzdrževanjem pravilne, dobre in redne ustne higiene lahko vnetje dlesni pozdravimo, sicer pa se razvije v zobno gnilobo. Nezdravljeno vnetje se lahko razširi v globlja obzobna tkiva. Vodi v propad obzobne kosti, majavost in celo izgubo zob (parodontalna bolezen).

Kaj pa naši otroci?
Vsaj do 10. leta otrok rabi pri čiščenju zob še aktivno pomoč staršev. Vnaprej pa še veliko spodbude in spremljanja. Ustno zdravje otrok, ki obiskujejo OŠ Jurija Vege Moravče in POŠ Vrhpolje, se je na dolgi rok zelo izboljšalo, a želimo si še boljših rezultatov, še več otrok z zdravimi zobmi. Izboljšanje lahko pripišemo uvedbi »Tekmovanja za čiste zobe«, ki poteka že 33. leto. Mnogi otroci si na račun tega bolj redno in natančno umivajo zobe, kar pa je tudi naš globalni namen. Žal pa še vedno opažamo tudi veliko slabe ustne higiene in vnetja dlesni. V šolskem letu 2014/15 je priznanje za dobro čiščenje zob dobilo le 51.4 % vseh sodelujočih (otroci od 1.-5. razreda osnovne šole Jurija Vege Moravče), le 15 % pa je bilo takih otrok, ki so ob pregledu vedno imeli čiste zobe brez vidnih starih zobnih oblog. Posebna pohvala tem otrokom in njihovim staršem.
 

  • Za ustno zdravje je pomembna dobra ustna higiena. Pomembna pa je tudi zdrava prehrana, ki naj bo raznolika. Otrok naj potrebne vitamine in minerale dobi s svežim sadjem in zelenjavo, doma pripravljeno hrano in ne z umetnimi pripravki. Trda hrana (jabolko, korenje, skorja kruha...) nam masira dlesen in spodbuja njeno prekrvavitev. Najboljši in najbolj zdravi pijači pa sta voda in nesladkani čaj. Stremimo k temu, da bomo stanje še izboljšali. Sodelovanje z vrtcem in šolo je dobro, najpomembnejši pa ste prav vi, starši.
     

— Nataša Jeras, dipl. med. sestra in Greta Andrejka Jerman dr. dent. med., spec. čeljustne in zobne ortopedije, vodja zobozdravstvene službe ZD Domžale (povzela Irena Ravnikar)